Basisrecepten en techniek met Hét Gietijzeren Wafelijzer

Vandendriessche Gietijzeren Wafelijzers

Basisrecepten

2 Kg Vlaamse wafels volgens Aloïs Vandendriessche:

2 Kg Bloem  (van verse Vlaamse Tarwe)
250 gr Kristalsuiker  (zo fijn mogelijk)
8 Eieren  (vers van uw scharrelkippetje?)
350 gr Boerenboter  (zorg dat er geen haar in zit!)
125 gr Gist  (Bakkersgist uiteraard)
1 koffielepel zout  (vergis je niet met de pot suiker)
Snuifje Kaneel  (In het deeg, niet in de neus)
2 Liter Melk  (Vers gemolken)
1 Liter water  (Helder als kristal)
2 Soeplepels olie  (Geen dioxineolie aub)

De melk lichtjes warmen en er de gist in oplossen.
¾ van de suiker, de olie en de eierdooiers toevoegen en kort mengen.
De gezeefde bloem en de gesmolten boter toevoegen en mengen.
De eiwitten opkloppen met de rest van de suiker en voorzichtig onder de massa spatelen.
Afdekken en een uur laten rijzen in een rijskast of op een warme plaats.

En bakken maar … Met uw Vandendriessche Gietijzeren Wafelijzer

2 Kg Vlaamse wafels met Zelfrijzende Bloem:

2 Kg Zelfrijzende Bloem
8 Soeplepels Kristalsuiker
12 Eieren
800 gr Boter (of margarine)
Snuifje Zout
3 Liter Melk
1 Liter Water

Sla de eierdooiers los in een grote kom.
Roer in de kom de eierdooiers met de koude melk, koud water en de gesmolten boter.
Meng hierbij geleidelijk de suiker, het zout en de bloem.
Klop het eiwit tot schuim en spatel het zachtjes onder de massa.

En bakken maar … Met uw Vandendriessche Gietijzeren Wafelijzer


Techniek

Gebruik van het wafelijzer

- Maak uw deeg klaar.
- Laat uw wafelijzer onder de dampkap gedurende een 12-tal minuten voorverwarmen.
- Open uw wafelijzer en vet het goed in.
- Giet onderaan gelijkmatig deeg in maar niet te veel.
- Leg het ijzer dicht en neem afstand. Het deeg zal het ijzer openduwen en veel stoom lossen. Zet desnoods de dampkap op zijn maximum. Werk veilig ! Het deeg die uitloopt kan je op een veilig moment afsteken met een houten schraper die hittebestendig is.
- Na 1 minuut (stoom is bijna volledig verdwenen) het ijzer openen en de wafel controleren.
- Indien de wafel klaar is, uithalen en onmiddellijk verse deeg ingieten en herbeginnen vanaf punt 4. Indien nodig, eerst opnieuw een weinig vetstof aanbrengen.
- Het is belangrijk dat er steeds deeg aanwezig is in het ijzer om te voorkomen dat het oververhit. Bij elke onderbreking, hoe klein ook, steeds de stekker uit het stopcontact trekken. Indien dit genegeerd wordt zal het ijzer oververhitten en brand het ijzer onomkeerbaar in. Dit merk je doordat de wafels steeds meer blijven kleven ondanks het veelvuldig invetten.

Reinigen van het wafelijzer

- Het reinigen dient verplichtend spanningsloos te gebeuren. Haal bijgevolg vooraf de stekker uit het stopcontact.
- Dompel het apparaat nooit in water of in een andere vloeistof.
- Gebruik geen schurende of krassende voorwerpen bij het reinigen.
- Gebruik geen ontvlambare, irriterende of giftige schoonmaakmiddelen.
- Buitenkant reinigen met een zachte kunststofschraper en een droge vod.
- Binnenkant reinigen met het bakken van niet eetbare wafels met een deegje van aardappelbloem en water.